8 Augustus 2018

Het schone, groene openbaar stadsvervoer van morgen

Goed op dreef voor de toekomst met Damens emissieloze vol-elektrische waterbus

De 24 meter lange Damen Waterbus Damen heeft zijn waarde als efficiënt transportmiddel voor het openbaar stadsvervoer inmiddels bewezen. Zo is er, bijvoorbeeld, één in bedrijf (en drie volgend) in Antwerpen, waar verbeterde infrastructuur en verminderde druk op de wegen misschien wel de belangrijkste verdiensten zijn van deze vorm van openbaar vervoer over water.

Als antwoord op de ambities van een steeds groter aantal plaatselijke overheden om naar nul koolstofemissie toe te werken, gaat Damen het succes van de waterbus echter omzetten in een toekomst-proof transportoplossing. “We bieden hetzelfde bewezen ontwerp van de tot dusverre dieselelektrisch aangedreven Waterbus 2407 nu ook aan in een volledig elektrische configuratie“, vertelt Jan van Ooijen, Design & Proposal Engineer bij Damen.

Bewezen COTS technologie

Dergelijke accu-aangedreven passagiersferries zijn mogelijk geworden dankzij de vooruitgang in de accutechnologie. “Vergelijk het maar met elektrische auto’s. Omdat ze een slechte actieradius hadden toen ze net op de markt kwamen, wilde niemand er een. Nu je er dezelfde afstand mee kunt rijden als met een conventionele auto, en met dezelfde snelheid, zijn ze echter gewild.”

Het gebruik van Commercial Off-The-Shelf (COTS) technieken die zich al in het gebruik hebben bewezen, speelde een sleutelrol om zowel het ontwerpproces te versnellen als de kosten laag te houden.

“We hoefden het wiel niet opnieuw uit te vinden. Als we dat hadden gedaan, dan waren we het volumevoordeel kwijtgeraakt en waren de kosten omhoog gegaan. Daarom gebruiken we de bestaande technologie gebaseerd op elektrische stadsbussen.”

In Damens elektrische waterbus is de kiel uitgerust met accu’s, het distributienetwerk en de elektrische voortstuwing.

Charging jetty waterbus

Long life accu’s

De schepen zijn ontworpen om zestien uur per dag te opereren en om twee keer per uur te worden opgeladen. Voor lezers die niet up to date zijn met accutechnologie; voor het aanzienlijke aantal oplaadsessies zijn accu’s met een lange levensduur vereist. “We hebben gekozen voor topklasse lithium accu’s met een lange levensduur”, vervolgt Jan. “Die zijn behoorlijk zwaar, maar die gaan tenminste zo lang mee als nodig is.” Het opladen gebeurt met twee >600 kw opladers die op een ponton aan de kade staan.

Hoewel de energiebehoefte van openbaar vervoer zich, gezien het herhalende karakter, in principe nauwkeurig laat voorspellen, is één bepaald aspect van de elektrische waterbus volgens Jan van Ooijen desondanks niet zo eenvoudig in te calculeren.

Waterbus WBU 2407

“HVAC (Heating, Ventilation and Air Conditioning) is een grote energiegebruiker, maar de vraag fluctueert met de seizoenen. Daarom moesten we ineens een antwoord vinden op de vraag: halen we de elektriciteit voor de HVAC uit de accu’s?, of willen we hiervoor een andere energiebron gaan gebruiken?”

Warmtepompen waren een van de eerste opties die werden overwogen, maar werden al snel opzij geschoven omdat ze redelijk beperkt zijn in combinatie met de watertemperatuur. “Dit stuurde ons naar de oplossing van individuele verwarming dan wel koeling per stoel, in plaats van vasthouden aan klimaatcontrole voor het complete schip. Op dit moment zit dit nog in het engineeringstadium, maar het ziet er veelbelovend uit. Het is een zeer efficiënt proces, aangezien je niets verspilt, omdat er alleen verwarming of koeling wordt toegepast waar dat nodig is.”

Elektrisch zonder concessies

Damen heeft de veerdienst tussen Rotterdam centrum en Dordrecht als voorbeeld gebruikt om een uitgewerkt operationeel profiel van een volledig elektrische dienst te kunnen presenteren. Jan van Ooijen: “Het was van vitaal belang om hier een realistisch alternatief voor de huidige dieselaangedreven schepen te leveren. Het lukt je niet om een elektrische waterbus in de markt te zetten als de exploitant hiermee grote vertragingen in de dienstregeling zou oplopen. We hebben dat moeten oplossen met meer oplaadcapaciteit.”

“Gecombineerd met de extra infrastructuur die nodig is om een volledig elektrische dienst te onderhouden, vergt dit vanzelfsprekend aanzienlijke investeringskosten. Wij kunnen echter onderbouwen, dat er aanzienlijke besparingen behaald kunnen worden, wanneer je het over een periode van twaalf jaar bekijkt.”

Concluderend mag worden vastgesteld, dat Damen weer twee extra voordelen toevoegt aan zijn reeds beproefde waterbusontwerp: lagere exploitatiekosten en nul koolstofemissie.

CONTACT

Hoe kunnen wij je helpen?

STUUR EEN BERICHT

* Verplichte velden

Door 'verzend bericht' te selecteren, wordt alle informatie die je aan Damen verstrekt, gebruikt in overeenstemming met het privacybeleid van Damen.

Contact:

Verkoop Benelux